vrijdag 11 maart 2011

In Mendoza kun je niet om Argentinië heen

In Mendoza kun je niet heen om de cliché´s die Argentinië sieren. Je vindt er dikke, sappige steaks, passie voor voetbal en de tango wordt gedanst op straat. En het mooie is: je krijgt er ook nog een goed glas wijn uit de streek bij.

Het begint al tijdens het kiezen van een hostal. Als je, bijvoorbeeld, drie nachten blijft in Hostal Lagares, dan krijg je een dag fietsverhuur in wijnstreek Maipú er gratis bij, zo luidt de promo. Vanuit Maipú kun je fietsend tussen de wijngaarden een bezoek brengen aan het wijnmuseum en verschillende kleine door families gerunde bodega´s. Ook grote bodega´s, zoals Norton, stellen hun deuren voor publiek open. En voor wie zich niet wil wagen aan de combinatie wijntjes proeven en fietsen in het zonnetje is een bezoek aan een gemiddelde supermarkt al een belevenis. De meerderheid beschikt qua aanbod over een wijnassortiment dat Gall&Gall in verlegenheid zal brengen. En dan nog maar te zwijgen over de prijzen…


Godoy Cruz speelt op vrijdagavond een thuiswedstrijd in het Estadio Mundial 1978 de Mendoza, waar Oranje zich destijds in de poulefase met gemak van Iran ontdeed. Het stadion, gelegen in een park aan de rand van de stad, loopt niet vol als het niet Riverplate of Boca Juniors zelf zijn die op bezoek komen, maar sfeer is er desondanks genoeg. 'Vandaag heb ik ´90 minuten leven', staat op een spandoek in het vak van de fanatieke aanhang, die met gezang, percussie en veel vuurwerk voor meer spektakel zorgt dan de spelers op het veld.


Na de wedstrijd ben je nog ruimschoots op tijd om wat tangopasjes te leren in de buitenlucht. Koop onderweg een flesje wijn en begeef je naar Plazoleta Vergara (op de hoek van Arisitide Villanueva en Belgrano) waar op een klein smal, maar langgerekt pleintje, onder de wijnranken tango wordt gedanst. Hier kun je zittend op een bankje of in het gras, wat nippend van je wijntje, aanschouwen hoe wisselende koppels borst aan borst over de stenen dansvloer schuiven. En als je je er nog niet eerder aan durfde te wagen, dan is dit misschien de uitgelezen plek om je eerste passen te zetten. Er is namelijk altijd wel iemand bereid om de nieuwkomer de basispasjes uit te leggen, en daar ga je…


Wel is het zo verstandig om pas de dag na de tango een bezoek te brengen aan Las Tinajas en niet andersom want je verzet waarschijnlijk geen stap meer. Las Tinajas, in calle Lavalle, is een tenedor libre, letterlijk vertaald: vrije vork, wat zoveel betekent als dat je voor een vast bedrag, in dit geval 35 peso (ongeveer 7 euro), een middag lang kunt proeven van alle verschillende soorten vlees die in Argentinië worden klaargemaakt. En dat vergezeld van een rijk en varierend buffet van pasta´s, salades, aardappelgerechten, fruit en deserts. De chorizo´s en morcillas zijn altijd sappig en als je geluk hebt tref je een goede, malse bife de lomo waar je je mes alleen maar bovenop hoeft te zetten en het snijdt zichzelf. Een plek waar je overigens beter niet te vaak kunt gaan eten, zo leert een blik de tafeltjes langs. De meeste bezoekers houden er iets te gezonde buikjes en veel te bolle wangen op na.